Hur man undviker onödiga utgifter genom god takskötsel

De flesta villaägare vet att takskötsel är en viktig del av det underhåll som krävs när man bor i ett fristående hus. Att inte sköta om sitt tak är rent av dumdristigt eftersom taket skyddar resten av huset från nederbörd och fuktskador. Fuktskador är ofta dyra och svåra att reparera vilket gör att takskötseln alltid är värd sitt pris. Det är inte svårt att sköta om taket, det krävs att man går upp och ser över det en till två gånger per år. Utöver det kan det vara bra att låta en takläggare titta till taket ungefär vart femte år för att förvissa sig om att allt är som det ska. Om man själv har bra koll på takskötsel är det inte säkert att man behöver anlita en takläggare för inspektion.

Ett rent tak håller längre

Det spelar ingen roll vilken typ av tak det gäller, alla tak skall hållas rena. Det innebär att man får klättra upp med en sopborste  av takläggarenistockholm.se en till två gånger per år och borsta bort grenar, löv och annat skräp som hamnat på taket. Vart femte år kan det vara fördelaktigt att tvätta taket med högtryckstvätt (om det finns mossa eller liknande på taket). Man kan också anlita takläggare för taktvätt.

Kontroll av taket

När du ändå är uppe och borstar av taket är det bra om du kontrollerar så att taket är helt och inte har några skador. Det kan gälla takpannor av bra takläggare stockholm som sitter på sniskan eller som blåst ner. Har du plåttak kan det vara flagnande färg på vissa ställen. Andra problem kan vara runt skorsten och takfönster där plåten kan ha rostat eller skruvar släppt som på Google play. Gå igenom taket noga så att du är säker på att det är helt. Töm även hängrännor och kontrollera så att stuprören fungerar som dem skall.

Håll taket i bra skick så sparar du pengar i längden

Att sköta om taket är varken svårt eller dyrt men att reparera skador som ett bristfälligt tak kan orsaka är mycket dyra. Därför är det billigare att sköta om taket även om du inte gör det på egen hand. Om du inte har möjlighet eller kunskap för att sköta ditt tak, anlita en takläggare som håller taket i gott skick åt dig.