Renovera huset och bygga ut 

Behöver ni renovera och bygga ut huset? När ni behöver ett extra rum, önskar ha ett uterum eller behöver ett extra förråd är det skönt om byggnationen blir billig och går så smidig som möjligt. 

Bygglov 

Det första ni behöver göra är att ta reda på vilka regler som gäller för just den byggnation snickare eller renovering som ni önskar göra. Behöver ni göra en bygganmälan eller söka bygglov? Det lättaste sättet att få ett bra svar är genom att ringa kommunen. Behöver ni något slags tillstånd är det klokt att ansöka om det så snart som ni har beslutat er för att göra en renovering eftersom det kan vara lång handläggningstid. Att inte följa reglerna kan både bli dyrt och besvärligt. 

Gör en ritning 

Det är klokt att sätta sig ner med papper och penna och göra flera ritningar. Låt fantasin flöda. Surfa även runt på nätet för att hitta idéer och få inspiration. Har ni bekanta eller vänner som gjort liknande renovering? Besök dem och se hur de har gjort. När ni har ritat en skiss som ni är nöjda med är det smart att låta den ligga minst en vecka. Sedan kan ni titta på den igen. Naturligtvis måste ni utgå från vad som är möjligt och vad er snickare rekommenderar.  

Skapa en budget 

Det är dessvärre inte billigt att renovera och bygga om. Särskilt inte om ni vill bygga ut för att få ett extra rum till barnen eller för att skapa ett fint uterum. Därför är det klokt att sätta sig ner och skapa en budget. Räkna med både material- och arbetskostnader. Sedan är det klokt att alltid lägga på lite extra, då de flesta renoveringar i slutändan blir dyrare än planerat från början. 

Delta i processen 

Nu till det roliga: själva renoveringen och utbyggnaden. Vissa personer väljer att överlåta hela projektet till en snickare, medan andra gör det själva eller bygger vissa delar själv. Om ni behöver hålla i plånboken är det klokt att samtala med er snickare. Måla, tapetsera och lägga in plastgolv är sådant som ni kan in spara pengar på genom att göra själva. Samtidigt vill ni att arbetet både ska bli klart och fackmannamässigt utfört. Det finns också många som har renoverat själva, för att sedan ändå behöva anlita en byggfirma för att fixa till misstagen – vilket har gjort hela renoveringen än dyrare. Eftersom ni kan göra rotavdrag kan det ändå i slutändan bli billigast och bäst att anlita en snickare för hela projektet, särskilt om ni inte har så mycket kunskap. Under renoveringen är det klokt att ni och snickaren samtalar och att ni övervakar processen. Detta för att hela tiden hålla er uppdaterade om hur långt det har kommit, hur det ligger till med budgeten och när det beräknas vara klart. Se sedan till att ni verkligen är nöjda med arbetet.