Att tänka på innan du tar lån

Nästan alla svenskar har haft ett lån vid något tillfälle. De flesta lånar pengar när det är dags att köpa bostad eller bil, men det är också vanligt att låna vid andra tillfällen. Kanske vill du renovera ditt hem, resa eller unna dig något särskilt. I vilket fall som helst finns det nästan ett oändligt antal långivare som du kan vända dig till. Men vad bör man tänka på innan man lånar?

Låna ansvarsfullt
Idag är det väldigt enkelt att låna pengar. Många gånger behöver du inte ens ett arbete, utan kan även låna som student, pensionär eller arbetssökande. Det finns givetvis fördelar med det, men det ställer samtidigt krav på dig som person. Frestelserna är många, så det gäller att tänka till innan du faktiskt skickar in en ansökan. Fundera gärna på följande frågor:

• Behöver du verkligen lånet?
• Är det säkert att du kan betala tillbaka det i tid?
• Hur många befintliga lån har du?
Ovanstående frågor är viktiga att tänka igenom. Om du skulle snabblåna spontant eller utan att tänka dig för är det möjligt att du inte kan klara av återbetalningen i tid. Det kan leda till påminnelseavgifter, inkassokostnader och i värsta fall ett brev från Kronofogden. Uteblivna betalningar kan resultera i betalningsanmärkningar som kan göra det svårt att teckna mobilabonnemang, hyra en bostad och mycket mer. Därför är det alltid viktigt att låna ansvarsfullt.

Välj rätt låneform
Privatlån, sms-lån eller kontokredit? Idag finns det många olika låneformer vilket kan göra det svårt att veta vilket lån som skulle passa bäst. Vilken låneform du bör välja beror främst på nedanstående:

• Vad vill du använda pengarna till?
• Hur snabbt behöver du lånet?
Hur kreditvärdig är du?
I de allra flesta fall är ett privatlån ett bra alternativ. Sådana lån har låg ränta och lång amorteringstid. Privatlån är lån utan säkerhet och kan användas till vad du vill. De kan vara alltifrån små minilån till stora lån på cirka 600 000 kr.

Skulle du behöva pengar omgående kan ett snabblån vara rätt val. Tidigare kallades de för sms-lån, men det är alltså samma låneform. När du vänder dig till rätt långivare kan du ha pengarna på kontot inom en kvart efter att din ansökan blivit godkänd. Många snabblån betalas dessutom ut även under helger och helgdagar vilket kan vara väldigt bra om du är i snabbt behov av pengar.

Om du vill ha pengar tillgängligt men inte vill använda dem just nu kan en kontokredit vara något för dig. Då har du en trygghet i form av en buffert, och du kan göra uttag när du vill. Ränta betalas endast på det nyttjade beloppet.

Spendera pengar

Jämför flera långivare
Innan du ansöker om ett lån är det viktigt att jämföra flera långivare. Det beror på att det finns större skillnader än man ibland tror mellan olika aktörer. Skillnaderna gäller flera aspekter, exempelvis:

• ränta
• krav
• amorteringstid
• övriga villkor.
Varje gång du ansöker om ett lån begär långivaren en kreditupplysning på dig. Om du har flera kreditupplysningar tagna kan det påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Därför bör du undvika att ansöka om flera lån.

Genom att titta på flera långivare kan du snabbt se vilken ränta och krav de har. Då kan du välja den som har bäst ränta, men även undvika att ansöka hos en långivare som ställer krav som du inte kan leva upp till. Du som exempelvis har en betalningsanmärkning bör bara ansöka hos långivare som accepterar sådana. På så vis behöver din kreditvärdighet inte bli påverkad negativt i onödan.